Mostapha Bouzarioh

Bunkerbaas, wat een prachtige naam heeft mijn functie hè? Ik werk al bijna twintig jaar bij de afvalenergiecentrale in Dordrecht. Ik ben baas van de bunker. De bunker is de opslagruimte waar het afval wordt gelost. Huisvuilwagens rijden tot het randje van de bunker en kiepen het afval er dan in. Ik hou in de gaten dat dat veilig gebeurt. Dat chauffeurs bijvoorbeeld niet zitten te bellen als ze achteruit rijden. En de boel schoonspuiten of aanvegen als ze afval naast de bunker kiepen.

Afval controleren
Ik controleer ook het afval dat chauffeurs in de bunker lossen. Er mag bijvoorbeeld niet teveel plastic in een vrachtje afval zitten. Dat gaat tegen de wanden van de oven zitten. Als er teveel van is, moeten we een bedrijf inhuren om het van de wanden te ‘blazen’. Met campinggas ben ik ook niet blij, dat explodeert in de oven, dus dat moet er tussenuit. Soms zie ik ook potten verf of accu’s, dat is chemisch afval en mag ook de oven niet in. Zo zie je maar, het is echt belangrijk om het afval goed te scheiden! Zit er teveel troep in een vracht afval, dan keur ik ‘m af en mag die niet gelost worden.

Granaten
Gekke dingen kom ik soms ook tegen. Zoals dynamiet, een pistool met kogels of een bak met handgranaten. Ik heb ook eens een geweer gevonden, dat zag er wel oud uit. Ik heb de politie gebeld, en toen bleek het een bijzonder, antiek exemplaar te zijn. Heb ik nog een bosje bloemen van verzamelaars gekregen!

Schoon

Gelukkig stinkt het nooit erg bij de bunkerplaats. De vieze lucht wordt gefilterd en is er goede ventilatie. De chauffeurs luisteren allemaal goed naar me, het draait goed. De dag vliegt voorbij, het is behoorlijk druk. Ik kreeg vandaag weer een compliment dat de bunkerplaats er zo schoon bij ligt, dan ben ik trots. Ik zeg wel eens voor de grap: ik heb twee vrouwen om voor te zorgen, eentje thuis en het werk!