Janneke Bijkerk

Als je met je schoolklas bij HVC in Dordrecht komt, kun je mij treffen als rondleider. Ik doe het nu ruim twee jaar, en heb er heel veel lol in. ’t Is heel leuk om aan anderen te laten zien wat HVC doet.

Bloedstollend
We beginnen een rondleiding altijd met een presentatie. De ene keer doe ik die, de andere keer een van mijn collega’s. Dan is de film aan de beurt, die meer vertelt over afval scheiden. De quiz die we daarna houden is soms bloedstollend spannend. Na zes vragen weten we wie zich afval en energiespecialist mag noemen.

De fabriek in
Als iedereen een helm op heeft, neem ik een groepje leerlingen mee de afvalenergiecentrale in. We gaan altijd langs de kraanmachist, met uitzicht op de bunker vol afval. Ik vertel dat hij met de grijper het afval in de trechters van de ovens gooit. Bij de kermis zijn ze niet blij als hij weer een horloge met zo’n grijperspelletje opvist…

Rookgasreiniging
We lopen ook langs de wasmachines die de rook uit de ovens schoonmaakt. Met filters worden de vieze stofjes eruit gehaald. De pluim die uit de schoorsteen komt is schoon, het is alleen nog waterdamp. Net zoals de wolkjes die uit je mond komen als het koud is.
Sommige leerlingen denken dat ze een knijper op hun neus moeten doen tegen de stank. Dat valt heel erg mee, merken ze zelf ook.

Ikeatafeltje
In de bezoekersruimte staat een Ikea tafeltje dat gemaakt is van plastic flessen. Daar wijs ik naar als ik vertel dat het belangrijk is om afval te scheiden. Je ziet dan meteen dat van jouw afval iets nuttigs gemaakt kan worden.
Soms zitten er raddraaiers in mijn groep. Ik waarschuw dan altijd een keer. De tweede keer moeten ze bij mij aan de hand door de afvalenergiecentrale. Niet leuk, maar het helpt wel. Is maar twee keer gebeurd hoor, de meeste leerlingen zijn hartstikke leuk!

Vragen
Als afval in het nieuws is, bijvoorbeeld toen het in Napels niet werd opgehaald, krijg ik daar vaak vragen over. Of leerlingen willen weten wat voor ziekenhuisafval er nou verbrand wordt bij de ziekenhuisverbranding hier vlakbij (keel- en neusamandelen bijvoorbeeld). Ze zijn ook benieuwd wat ik met mijn werk verdien. Genoeg om leuke dingen mee te doen. En dan is mijn werk ook nog eens leuk, da’s dubbel boffen.