Aad de Jong

Als monteur bij HVC in Dordrecht verhelp ik storingen en onderhoud ik de pompen en andere apparaten die de afvalcentrale draaiend houden. En dat zijn er heel wat!

Storingen
Vandaag was er een pomp kapot. Dat is op zich geen ramp, want we hebben overal twee van. Doet de een het niet, dan schakelen we over op nummer twee. Maar die kapotte pomp moeten we wel snel repareren. Stel je voor dat we dat niet zouden doen en de tweede pomp zou het ook begeven; dan moeten we een oven uitzetten. Dan wordt er minder afval verbrand en minder energie opgewekt. Daar zou HVC niet zo blij mee zijn.

Kabel
De collega’s in de controlekamer geven via een computersysteem storingen aan ons door. Laatst was een van de kabels van de grote grijper kapot. Dat moet direct opgelost worden, want er kan geen afval meer in de vier ovens gegooid worden. Als het rooster onder in de oven kapot gaat, moeten we de oven uitzetten. Het duurt dan nog wel 24 uur voordat de oven is afgekoeld en we erbij kunnen. Gelukkig komt zo’n grote storing maar weinig voor, eens per jaar of zo.

Preventief onderhoud

Ik los niet alleen storingen op. Maar doe vooral ook preventief onderhoud, zorg dat apparaten niet stuk kunnen gaan. Groot onderhoud gebeurt eens in de vier jaar. Dan sluit HVC de afvalcentrale twee weken. Acht collega’s en ik vervangen dan de versleten onderdelen waar we normaal gesproken niet bij kunnen.

Witte pakken

We zorgen altijd goed voor onze veiligheid: bril, handschoenen, schoenen met stevige neuzen. En als we de bunker of oven in gaan, dragen we een wit pak. Ook al is er midden in de nacht een storing, dan is er altijd een monteur om onderdelen te repareren. Dat is nodig, omdat HVC dag en nacht afval verbrandt. Het leukst is het natuurlijk als er geen storingen zijn, dan hebben we ons preventieve werk goed gedaan!