Papier

Dagelijks gaat er heel wat papier door je vingers, zoals schriften, boeken, brieven, enveloppen, kartonnen verpakkingen en kranten. Veel papier kan worden hergebruikt.

Waar wordt papier van gemaakt?
Papier wordt gemaakt van houtpulp. Maar ook van oud papier kan nieuw papier gemaakt worden. Voor het maken van krantenpapier, papieren en kartonnen verpakkingen, wc-papier en papieren handdoekjes wordt (bijna) alleen maar oud papier gebruikt. Andere papiersoorten wordt vaak gemaakt van een mix van hout en oud papier.

Voordelen van hergebruik
Voor het maken van papier zijn veel bomen nodig. Voor 15 pakken papier is 1 boom nodig. Door papier te hergebruiken bespaar je dus bomen. Papier kan zes keer opnieuw worden gebruikt.

Inzamelen
In heel veel gemeenten staan papierbakken. Hier kun je je oude papier in gooien. Vaak zamelen scholen en sportverenigingen ook oud papier in, waarmee ze wat extra’s kunnen verdienen.

Papier hergebruiken
Oud papier wordt eerst gescheiden van karton. Troep, zoals plastic en blikjes, wordt ertussenuit gehaald. In de papierfabriek wordt het papier versnipperd. Dan wordt er papierpulp van gemaakt. De pulp wordt op een grote zeef gespoten en het water wordt eruit geperst. Daarna gaat het papier in een droogmachine en is dan klaar. Daarna wordt het op maat gesneden en klaargemaakt voor gebruik.

Meer informatie