Glas

Per jaar gebruikt elke Nederlander zo’n 30 kilo verpakkingsglas. Veel producten zijn in glas verpakt, zoals jam, wijn, mosterd, augurken, appelmoes en bruine bonen. Het verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit gooi je (het liefst schoon) in de glasbak. Vier op de vijf glazen verpakkingen komen in de glasbak terecht en kunnen worden hergebruikt.

Wat is glas?
Glas wordt gemaakt van zand, soda en kalk. De glasmakers mengen deze stoffen en smelten ze in ovens die zo’n 1600 graden warm zijn. Uit de ovens komt vloeibaar glas. Daar blazen ze er lucht in, zodat je er allerlei vormen van kunt maken. Daarna moet het vloeibare glas afkoelen en is de fles of pot klaar.

Voordelen van hergebruik
Glas hergebruiken heeft voordelen. Het scheelt nieuwe grondstoffen (zand, soda, kalk). Het bespaart energie, want om scherven te smelten hoeven de ovens veel minder warm te zijn dan 1600 graden. Doordat er minder energie wordt gebruikt, stoten de glasfabrieken ook minder CO2 uit. Bovendien voorkomen we, door glas te hergebruiken, een enorme berg afval, die anders in de ovens van de afvalcentrale terecht zou komen.

Glasbak
De eerste glasbak verscheen in 1978, in 1985 werd ook in de laatste gemeente een glasbak geplaatst. Verspreid over Nederland staan meer dan 25.000 glasbakken. Er is er dus altijd wel eentje bij je in de buurt. 

Glas hergebruiken
Voordat glas kan worden hergebruikt, moet er wel wat mee gebeuren. Het wordt gesorteerd, gebroken en daarna worden alle metalen en andere niet-glazen dingen eruit gehaald. Het scheelt een hoop werk als je, voordat je glas in de glasbak gooit, zelf het glas schoonmaakt en de doppen en deksels van het glas afhaalt. Daarna wordt het een paar weken gedroogd, zodat vuilresten eraf gaan. Maar het beste is om het glas schoon in te leveren. Dan kunnen de scherven naar de glasfabriek, waar er nieuw glas van wordt gemaakt. Van elke kilo scherven kan een kilo nieuw glas gemaakt worden. Er is geen kwaliteitsverlies.

Meer informatie
www.skglas.nl:
- Site met veel informatie over glas en glasrecycling.