Zonne-energie

De zon is een grote energiebron: het geeft warmte en licht, zo sterk dat wij er hier op aarde energie mee op kunnen wekken.

De zon geeft heel veel licht. Door dit op te vangen met zonnepanelen, kunnen we dit omzetten naar elektriciteit. En die elektriciteit is bijvoorbeeld te gebruiken voor dingen in huis als een koffiezetapparaat of een rekenmachine maar ook voor straatverlichting en voor vervoermiddelen. Zo bestaan er al een auto en een vliegtuig die op zonne-energie vooruit komen.

Warmte

De warmte van de zon is goed te gebruiken om water mee op te warmen. De warmte die boiler op het dak opvangt, wordt in een vat opgeslagen. En dat is maar goed ook want zo kun je ook warm water krijgen als de zon niet schijnt. Die warmte verhit het leidingwater. Hiermee kun je je huis opwarmen of jezelf door een lekker warme douche te nemen!

Vroeger
Wist je trouwens dat het gebruik van zonne-energie al heel oud is? Zo vond men 200 v Chr. uit dat je door zonnestralen op te vangen met een spiegeltje dingen zo warm kon maken dat ze in brand vlogen.

Meer informatie en uitleg

Van zonnestraal naar elektriciteit.