Windenergie

Je hebt ze vast wel eens gezien: van die grote, witte windmolens in de wei of misschien zelfs op zee. Terwijl de oude windmolens van vroeger graan maalden of water pompten, wekken de moderne, windmolens elektriciteit op.

De wieken van deze eigentijdse molens (ook wel ‘turbines’ genoemd) beginnen te draaien vanaf windkracht 2-3. Deze beweging zet de windmolen om in elektriciteit. Windenergie is een schone vorm van energiewinning: de turbines stoten geen schadelijke stoffen uit.

Tegenstanders
Toch zijn mensen soms tegen het bouwen er van. Dit zijn vaak de mensen die vlakbij een windmolen wonen. Zij vinden het niet leuk er tegen aan te moeten kijken of vinden het te veel geluidsoverlast opleveren.

Vogels
Windmolens kunnen ook de natuur in de omgeving verstoren. Vogels kunnen bijvoorbeeld moeite hebben een rustige broedplaats te vinden. Het komt maar zeer zelden voor dat een vogel dood gaat omdat hij tegen een turbine of een van de wieken opvliegt.

Minder last
In Nederland hebben we nu meer dan 1900 turbines staan. De nieuwere modellen zijn stiller en hebben een antireflecterende laag zodat er geen vervelende schittering ontstaat als de zon erop schijnt. Daarnaast staan de nieuwe turbines verder van de huizen vandaan, zodat er minder last is van de turbines. 

In de hoogte
Een turbine is ongeveer 75 meter hoog. Natuurlijk heb je nog grotere. Een windmolen moet vier keer zijn eigen lengte van een huis geplaatst worden. Dit is voor de veiligheid en het verminderen van overlast.

Meer informatie en uitleg:
Hoe wordt een windmolen gebouwd?
Een kijkje in een windmolen!