Elektriciteit en warmte

Bij het verbranden van hout (en ook bij restafval) komt warmte vrij in de vorm van stoom. Deze stoom gaat naar een turbine (een soort grote fietsdynamo) die elektriciteit opwekt.

Ook na het opwekken van energie blijft er nog warmte over. Dit noemen we restwarmte. HVC gebruikt deze voor de verwarming van gebouwen. Ookal is deze warmte inmiddels wat afgekoeld en heeft het een lagere druk, het kan nog steeds water opwarmen tot meer dan 100 graden! Genoeg voor een warme woonkamer of een hete douche.

Voetbalstadion
Het warme water gaat via buizen naar de woningen en gebouwen en er lopen ook buizen terug naar HVC. In de regio Alkmaar heeft HVC zo’n warmtenet. In Dordrecht wordt het aangelegd. Warmte van HVC verwarmt het AZ-stadion en houdt het veld sneeuwvrij.

Minder CO2
Als je restwarmte gebruikt heb je geen gas en dus geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig. En dat is mooi want gas is een fossiele brandstof en leveren schadelijke stoffen op. Ieder aangesloten huishouden stoot hierdoor jaarlijks zo’n 1240 kilo CO2  minder uit. Dit is 75% minder dan bij verwarming met aardgas, de brandstof die nodig is voor bijvoorbeeld een cv-ketel.

Schoner

Wist je dat één woning die van restwarmte ontvangt jaarlijks net zo veel bijdraagt aan het terugdringen van CO2-uitstoot als 22 zonnepanelen of 10.000 niet-gereden autokilometers?