Watt: duurzame energie

Nederland haalt nu nog het meeste van haar energie uit het verbranden van kolen, gas en olie. Bij het verbranden komen fijnstof en koolstofdioxide (CO2) vrij. Die zijn slecht voor onze gezondheid en het milieu. Bovendien raken de voorraden kolen, gas en olie een keer op. We moeten dus iets anders. Maar wat?

Door energie te besparen en door duurzame energie te gebruiken, kunnen we zorgen dat de lucht langzaam steeds weer wat schoner wordt.

Wat is duurzame energie?
Duurzame (ook wel bekend als ‘groene’) energie is energie opgewekt door natuurlijke, onuitputtelijke bronnen: het stopt nooit. Zo blijft de zon altijd stralen, de wind altijd waaien en de binnenkant van de aarde is altijd warm zijn. Het mooie is dat al deze energie schoon is (het levert geen vieze uitlaatgassen op).

Soorten duurzame energie

Slim dus om er iets mee te doen! Klik op onderstaande woorden om meer te leren over de verschillende vormen van groene energie:


Toepassingen
Waterkracht, zonne- en windenergie wordt omgezet naar elektriciteit. Aardwarmte gebruiken we voor verwarming en koeling van huizen en gebouwen. Bio-energie is er in de vorm van gas, elektriciteit en warmte.

We kunnen duurzame energie gebruiken om auto’s en scooters op te laten rijden, onze huizen te verwarmen, elektrische apparatuur te laten werken en nog veel meer.

Meer informatie

Bekijk hier het filmpje van Wubbo Ockels over duurzame energie.