Plastic

Heel veel spullen worden gemaakt van plastic. De kast van de computer, tasjes, wekkers, spelletjes, ballen en nog heel veel meer. Ook veel verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van plastic. Zoals tasjes, doosjes, flesjes. Plastic verpakkingsmaterialen kun je beter scheiden. Je kunt er dan weer andere producten van maken.

Wat is plastic?
Plastic is een kunststof. De grondstof voor het maken van plastic is aardolie. Je hebt verschillende soorten plastic, zoals PET, PVC, polyetheen. Plastic is een heel handig materiaal, het kan heel buigzaam zijn maar ook heel sterk.

Voordelen van hergebruik
Plastic verpakkingsmaterialen hergebruiken heeft voordelen:

  • Het plastic wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe spullen, daardoor hoeven er minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.
  • Er komt zo minder plastic in de verbrandingsovens terecht, dat scheelt CO2-uitstoot. 
  • Het is ook beter voor de ovens van de afvalenergiecentrales, gesmolten plastic blijft namelijk nogal eens tussen de roosters of aan de wanden van de oven plakken. 
  • Je eigen vuilnisbak raakt ook minder vol als je plastic apart wegbrengt, en dat scheelt veel ruimte bij de vuilniswagens, die daardoor minder vaak naar de afvalcentrale hoeven te rijden.

Inzamelen
In steeds meer gemeenten staan bakken, waarin je plastic verpakkingsmaterialen
kunt gooien. Ze staan meestal bij de glasbak en de papierbak. In sommige gemeenten worden speciale Plastic Heroes-zakken uitgereikt, die thuis worden opgehaald. In weer andere gemeenten worden de plastic verpakkingen achteraf uit het vuilnis gehaald. Als je plastic flessen en flacons weggooit, is het erg handig om hier eerst de lucht uit te halen en te pletten. Dat scheelt een hoop ruimte.

Plastic hergebruiken
Plastic wordt tot korrels vermalen, waarna er weer plastic van kan worden gemaakt. En dat plastic wordt gebruikt voor het maken van een dashboard van een auto, tennisballen, fleece jacks, mobieltjes. En nog veel meer producten.

Meer informatie
Op de website van Plastic Heroes vind je veel informatie over het scheiden en hergebruiken van afval, welk plastic wel en niet hergebruikt kan worden en hoe het plastic in de plaats waar jij woont, wordt opgehaald.