Afval verbranden

In de afvalenergiecentrale wordt afval verbrand. Dat levert stroom op. In de restanten zitten ook nog bruikbare stoffen. Hier lees je hoe de centrale werkt.

Lossen
Vuilniswagens lossen het afval in de bunkers.

Verbranden
Grijpers gooien het afval in de oven. Daar is het ongeveer 1000°C. Het afval beweegt langzaam door de oven heen. In één uur verbrandt het afval.

Metalen
Metalen verbranden niet bij 1000°C. Ze vallen door een rooster in de bodem van de oven. De magnetische metalen, zoals ijzer en nikkel, worden met een magneet uit de as gehaald. Daar worden weer blikjes, wasmachines en auto’s van gemaakt. Ook de niet-magnetische metalen worden opnieuw gebruikt. De as, die overblijft, gebruiken wegenbouwers bij het maken van wegen en geluidswallen.

Energie
Bij het verbranden van afval komt veel warmte vrij. Die warmte wordt omgezet in elektriciteit. Boven de ovens hangen stoomketels. De stoom uit de ketels blaast tegen een turbine die gaat draaien en daardoor wordt elektriciteit opwekt. De warmte zelf wordt ook gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Dit warme water gaat dan met buizen van de afvalenergiecentrale naar de woningen en bedrijven.

Reinigen

De schadelijke stoffen worden met speciale filters uit de rook gehaald. Wat je de schoorsteen uit ziet gaan, is waterdamp.

Vliegas
De filters halen ook fijn stof uit de rook. Dit heet vliegas. Dit wordt ook gebruikt in de wegenbouw. Het wordt door asfalt gemengd.

Meer informatie

Speel ook de game: bouw je eigen afvalcentrale op de Watt ‘n Zooi-site!
 

Downloads