Op excursie

Tijdens een rondleiding door de afvalenergiecentrale kunnen uw leerlingen in de praktijk zien hoe HVC afval verwerkt. De gigantische berg afval in de bunker, het gloeiend hete vuur, de wirwar van buizen en ketels waar de rook doorheen gaat, uw leerlingen kijken hun ogen uit. Voor scholen uit Flevoland organiseren we rondleidingen op de locatie Zeeasterweg, samen met Afvalzorg en Orgaworld.

Opnames van de video het scheiden van afval
Opnames van de video het scheiden van afval

Alkmaar en Dordrecht
U kunt de afvalenergiecentrale van HVC in Alkmaar of in Dordrecht bezoeken. Om een afspraak te maken kunt u een mail sturen naar rondleiding@hvcgroep.nl. In het najaar en voorjaar zijn er ook excursies naar de Milieustraat in Dordrecht. Met het interactieve spel De Milieu inspecteur maken de leerlingen op speelse wijze kennis met de diverse afvalstromen die je kunt inleveren bij de milieustraat en wat je allemaal kunt maken van afval.

Lelystad
De excursie bestaat uit een rondleiding over het terrein van HVC, Afvalzorg en Orgaworld en een interactief spel De milieu inspecteur.

Voorbereiding
Wat we van u verwachten is dat u met de klas enige aandacht geeft aan het educatiepakket en dan vooral aan Watt 'n Zooi-magazine. Leerlingen hebben dan al wat kennis over het onderwerp voor ze op excursie gaan. Voor de veiligheid van u en de kinderen hanteert HVC de richtlijn van één begeleider per zeven kinderen.

Video en rondleiding

De excursie start met een presentatie en een video met Dolf Jansen over het scheiden van afval. Na de film en presentatie wordt de klas in groepen verdeeld. De groepen gaan met een rondleider de centrale door. In de enorme centrale is goed te zien waar het afval wordt gebracht, hoe het wordt verbrand en hoe de daarbij ontstane rook wordt gereinigd. Ook het omzetten van warmte in energie komt hierbij aan bod. De totale excursie duurt ongeveer twee uur.